Waarom een houten vloer schuren?

Wanneer je beschikt over een houten vloer (oftewel parketvloer) dan is het verstandig om deze goed te onderhouden. Het onderhoud neemt natuurlijk wel wat tijd in beslag, maar hoeft gelukkig maar eens in de tien jaar worden uitgevoerd. Allereerst is het belangrijk om de houten vloer te schuren voordat er een nieuwe laklaag kan worden aangebracht. Hoewel dit logisch lijkt wordt toch nog vaak de volgende vraag gesteld: “Waarom moet ik een houten vloer schuren?”. Een vraag die niet geheel overbodig is, want wat is eigenlijk het nut of het effect van een geschuurde vloer? In dit blogbericht worden daarom de belangrijkste voordelen van een geschuurde vloer.

1. Beschadigingen

Het is onvermijdelijk dat een parketvloer slijtage oploopt, omdat in een huis natuurlijk wordt geleefd. Ben je weinig thuis? Dan zal de houten vloer een stuk langer meegaan. Dit geldt echter niet voor mensen die hun parketvloer op de proef stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huisdieren, welke met de nagels krassen aanbrengen op de vloer. Voornamelijk honden die vaak in een dolle bui de grip op de vloer verliezen en krassen achterlaten. Hetzelfde geldt voor het dragen van hakken (of schoenen) en objecten welke per ongeluk op de vloer vallen. Het is daarom een kwestie van tijd, voordat jouw houten vloer een schuurbeurt nodig heeft. Meestal is hiervan sprake wanneer de hoeveelheid krasjes en deukjes in de vloer toenemen.

2. Betere hechting van de laklaag

Voordat je een vloer wilt gaan lakken moet deze natuurlijk eerst worden geschuurd. Dit schuren is van belang om de oneffenheden, deukjes of krasjes weg te werken. Het zou toch jammer zijn dat deze na de laklaag nog steeds zichtbaar zijn? Daarbij zijn oneffenheden nadelig voor de hechting en is de kans op scheurtjes in de laklaag hierdoor een stuk groter. Daarnaast is het schuren van een houten vloer ook belangrijk om vocht ophoping in de vloer te voorkomen als zowel losse deeltjes, splinters of stof. Kortom een goede voorbereiding laat de lak beter in de vloer doordringen en verhoogt de aanhechting.

3. Frisse uitstraling

Een geschuurde en gelakte vloer kan er weer voor een lange tijd tegenaan. Niet alleen zorg je ervoor dat de vloer weer opnieuw van een beschermende laag wordt voorzien, maar ook creëert het een aanvulling voor het interieur. De vloer is namelijk een grote sfeer maker. Het zal je verassen hoe de ruimte zich weer met sfeer gaat vullen door de bewerkte vloer. Dat blijkt maar weer dat er genoeg redenen zijn om een houten vloer eens in de zoveel tijd te schuren.