Tips voor het vinden van een geschikte decoupeerzaag

Als je van plan bent om zelf een nieuwe vloer te gaan leggen is goed gereedschap erg belangrijk. Je wilt tenslotte een mooi resultaat behalen waarbij de vloer er strak bij komt te liggen. Bij het leggen van een vloer komt de decoupeerzaag dan ook goed van pas. Ben je nog niet in het bezit van een goede decoupeerzaag? In dit artikel geven we enkele tips waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van een decoupeerzaag.

Met een decoupeerzaag kan vrij vormen zagen, zowel strakke als gebogen lijnen. De decoupeerzaag is dus ideaal geschikt voor het leggen van een houten vloer.

Welke soorten decoupeerzagen zijn er?

Grofweg zijn decoupeerzagen te verdelen in 2 types;

  • T-handzaag decoupeerzaag
  • Beugelgreep decoupeerzaag

accu-decoupeerzaag

Het verschil hierin ligt voornamelijk in de vorm van de decoupeerzaag. Zo kan je een T-handgreep decoupeerzaag ook ondersteboven gebruiken. Hierdoor kan je zaagbladen waarvan de tanden naar boven staan alsnog splintervrij zagen. Je kunt met een T-handgreep machine nauwkeuriger bochten zagen doorat de handligging een vooruitgaande beweging maakt.

De behuizing van de beugelgreep decoupeerzaag loopt van smal naar dikker waardoor deze niet goed geschikt is voor iemand met kleine handen. Het verschil tussen deze 2 decoupeerzagen zit dus vooral in de vormgeving ervan.

Het juiste zaagblad kiezen

Voor de decoupeerzaag zijn er erg veel verschillende soorten zaagbladen beschikbaar. Om erachter te komen welke type zaagblad jij nodig hebt voor jouw klus moet je eerst weten wat voor bladen jouw decoupeerzaag gebruikt. Er zijn 2 types zaagbladen beschikbaar;

  • T-schacht zaagblad
  • U-schacht zaagblad

Bosch-blauwHet verschil in deze zaagbladen zit in de vorm van het zaagblad die in je decoupeerzaag past. Er zijn decoupeerzagen waarbij je beide zaagbladen kunt gebruiken.

Welk type zaagblad je nodig hebt is mede bepalend voor het te zagen materiaal. Zo kan je met een decoupeerzaag hout, kunststof of zelfs keramiek zagen. Als je regelmatig verschillende materiaalsoorten moet doorzagen kan het slim zijn om een universeel zaagblad te kopen. Als je echter een decoupeerzaag nodig hebt voor bijvoorbeeld het leggen van een houten vloer is het verstandiger om hier je zaagblad op af te stemmen, het resultaat is dan ook mooier als je voor houtsoorten een zaagblad gebruikt dat hiervoor is gemaakt.

Professioneel gereedschap

Juist bij het kopen van gereedschap is het belangrijk om de keus af te stemmen op de intensiviteit van het gebruik. Een doorgewinterde klusser maakt bijvoorbeeld liever gebruik van de bekende merken als Makita en Bosch blauw. Het Bosch blauw elektrisch gereedschap assortiment is erg in trek bij de professionals.