Linoleum, vinyl, rubber of toch tapijt?

Wil je een onderhoudsvriendelijke vloer? Denk dan eens aan linoleum, vinyl of rubber als vloerbedekking! Linoleum wordt vervaardigd uit geoxideerde lijnolie, harsen vermengd met kurk, vulstoffen en pigmenten; het geheel wordt vervolgens samengevoegd op jute weefsel. Linoleum is een klassieker, ook voor het gebruik van linoleumvloeren. Linoleum bestaat namelijk al meer dan een eeuw. De mogelijkheden van een linoleumvloer zijn nagenoeg onbeperkt als je kijkt naar vorm, kleur en soorten.

Een vinylvloer is een veerkrachtige kunststof dat uiterst geschikt is voor het aanbrengen van ontwerpen en figuren. Rubber lijkt een beetje op een vinylvloer, maar heeft een ruwer oppervlak. Rubber is naast de strekkende meter ook verkrijgbaar in tegelvorm.

Waarom is tapijt een goede vloeroptie?

kinderen op tapijtBovengenoemde vloeren zijn makkelijk in onderhoud. Ook zijn ze zeer flexibel qua design en toekomstige reparaties. Toch kiezen sommige mensen hier liever niet voor. Enkele redenen kunnen zijn dat de vloer koud en steriel aanvoelt. Niet gezellig en huiselijk. Ergens klopt dat wel. Deze vloeren worden voornamelijk gebruikt in publieke ruimtes waar veel over de vloer gelopen wordt. Ze moeten slijtage vast zijn. Bij tapijt is het tegenovergestelde het geval. Tapijt als vloerbedekking is lekker warm als je erover loopt en het veert ook een beetje. Het oogt warm, gezellig en huiselijk. Genoeg mensen verkiezen tapijt boven linoleum, vinyl of rubber in huis.

Tapijt wordt door middel van verschillende producttechnieken gemaakt. Zo zijn er polyester, polyamide, polypropyleen en polyacryl als basisstof. Zo zijn er zeer zachte maar ook stugge stoffen, zodat iedereen die op zoek naar tapijt is, aan zijn trekken komt. Tapijt is heerlijk in huis en geeft je huis een gemoedelijke sfeer. Er zijn veel trends te ontdekken wanneer je kiest voor vloerbedekking. Je loopt altijd op een zachte ondervloer, en ook voor de kinderen is het prettig wanneer er veel op de grond gespeeld wordt.

vlek in vloerbedekking tapijtDat gezegd hebbende zijn er ook nadelen die letterlijk kleven aan een tapijtvloer. Voor kinderen kan het misschien zacht zijn, wanneer er eten, drinken of verf over de vloer gaat, is de kans groot dat vlekken er moeilijk uit te halen zijn. Huisdieren op een tapijtvloer kan ook voor onprettige situaties leiden. Denk aan natte honden die met vieze poten van de regen zo naar binnen lopen. Haren van honden en katten blijven ook vastzitten tussen de vezels van een tapijt. Je zou kunnen concluderen dat mensen met huisdieren en/of kleine kinderen beter een gladde vloer kunnen leggen in de woonkamer. Denk dan bijvoorbeeld aan een houten of laminaatvloer.