Kies je voor laminaat of een houten parketvloer?

Voordat je een vloer uitkiest, moet je goed weten wat de karakteristieken zijn van het type vloer dat je voor ogen hebt. Check ook de laatste trends op het gebied van vloeren en laat je inspireren wat er zoals leeft. In dit stuk zetten we enkele type vloeren uiteen. Denk goed na welke vloer het beste bij jouw situatie past. Allereerst beginnen we met laminaat.

Laminaatvloeren

Laminaat is een zeer populaire kunststof vloer. Het komt voor in diverse prijsklassen en is ook wel bekend als voordelige vloersoort. Laminaat kan een houtmotief op een heel overtuigende manier weergeven. Vooral de laminaatvloeren die in het hogere prijsklassesegment zitten, zijn moeilijk van echt hout te onderscheiden. Let wel, zodra je er op loopt of aan voelt, merk je uiteraard wel dat het geen echt hout is, maar kunststof.

Een ander voordeel van laminaat is dat je het zelf makkelijk kunt leggen. Zolang je geen honderden vierkante meters hoeft te leggen is het zogenaamde kliklaminaat ideaal. De stukken zijn ook relatief eenvoudig op maat te snijden met een speciale laminaatsnijder. Omdat het een kunststof vloer betreft gaat deze ook zeer lang mee en is deze dus niminaal gevoelig voor slijtage. Nadat je laminaat voor enkele jaren gebruikt hebt, kun je het eventueel meeverhuizen naar een andere woning. De vloer is met wat moeite goed te demonteren en makkelijk te vervoeren.

Parketvloeren

parketvloer voorbeeldEen parketvloer bestaat uit een of meerdere houtlagen. Dit hout kan uit zeer uiteenlopende bronnen vervaardigd worden. Dit kunnen hardhouten planken zijn of oude planken die uit een oude woning zijn gehaald. Ook in de fabriek wordt parket gemaakt door middel van het op elkaar persen van meerdere harde houtlagen. Deze geperste vorm is zeer slijtage vast en van te voren in patroon aan te passen. Op deze manier sluit het parket mooi aan bij jouw gekozen woonstijl en smaak. Lees meer over de verschillen tussen laminaat en parket op deze site.

Lamelvloeren

lamelvloer als alternatieflamelvloer als alternatieflamelvloer als alternatiefUniek in zijn soort zijn de lamelvloeren. Deze vloerdelen worden in een fabriek gefabriceerd. Dit zorgt voor een zeer bijzonder exemplaar in huis. Lamelvloeren worden geleverd op watervast multiplex met een hardhouten toplaag van 4mm. Vele lamelvloerdelen zijn standaard 18cm breed. En zijn verkrijgbaar in alle denkbare houtsoorten. Het grote voordeel van lamelvloerdelen is dat deze minder gevoelig zijn voor krimpen en uitzetten. Tevens kan er gemiddeld €10,- á m² ten opzichte van een massieve vloer worden bespaard. Lamelvloeren zijn hetzelfde te onderhouden als houten vloeren. Ook dit is een natuurproduct waardoor er leven in huis wordt gehaald. Dit type vloer is redelijk goed zelf te leggen.

Plankenvloer

donkere plankenvloerEen plankenvloer oogt vaak stoer en stevig omdat het vervaardigd is tot robuuste houten vloerdelen. De houten planken zijn, omdat ze zo praktisch zijn, te verkrijgen in vele typen en afmetingen. Om de juiste sfeer te creëren worden de planken afgewerkt met een harde en slijtvaste lak, epoxy of beits. Zeker weten of een houten vloer milieuvriendelijk is? Let dan op het FSC-keurmerk.

Is laminaat of een houten vloer toch iets te kostbaar voor je? Kijk dan eens naar linoleum, vinyl, rubber of tapijt als vloeroptie.