De bijzondere kwaliteiten van keramische tegels

Hebt u plannen of bent u nu concreet aan het oriënteren ten behoeve van het aankopen van keramische tegels om uw interieur een nieuw uiterlijk te geven? Dan is het goed om bij de aanschaf van wand- of vloertegels op enkele belangrijke punten te letten en niet enkel de prijs als belangrijkste aankoopargument te gebruiken. Een tegel, als decoratief element op de wand, is eventueel na enkele jaren wel weer te veranderen maar na een korte periode de vloertegels in de woonkamer alweer vervangen gaat behoorlijk in de papieren lopen. Zodoende is het van belang dat u een vloer uitkiest die meer te bieden heeft dan enkel een lage prijs, het is tenslotte ook noodzakelijk dat u voor een langere periode er van kunt genieten.

Los van kleur, formaat en een aantrekkelijke uitstraling is daarom ook een geringe slijtage met een onberispelijke verschijning van belang. In dit aspect speelt de hardheid van keramische tegels dan ook een rol, is deze geschikt voor de ruimte waar u ze in wilt laten leggen. Ook de afwerking van het tegeloppervlak en hoe gemakkelijk deze te reinigen is kan, afhankelijk van uw gezinssamenstelling, een interessante vraag zijn. Trendgevoelige tegels spreken vaak enorm aan en lijken direct een match te geven met de gewenste stijl en het meubilair, maar hoe tijdloos is deze trend dan nu precies.

Meubilair of een aangebracht tegeldecor of mozaïek laat zich nog wel makkelijk vervangen maar is een net wat meer neutrale vloertegel dan toch niet een betere optie? Aandachtspunten genoeg als het gaat om een aanschaf voor de aankomende jaren, in de volgende alinea’s kunnen we hopelijk een aantal van uw vragen over de mogelijkheden met tegels in het interieur al beantwoorden.

De verschillende tegelstijlen

Als het gaat om het vinden van de perfecte look voor uw eigen huis, dan heeft u met tegels absoluut de vrijheid om de meest aantrekkelijke en passende keuze te maken als het gaat om het decoreren van het interieur. Veel aantrekkelijke verschijningen en ontwerpen van bekende tegelfabrikanten waaronder Mosa die met een zeer uitgebreide en diverse tegelcollectie voldoende mogelijkheden biedt om iedere woning te stijlen. Bijvoorbeeld met de series Terra Maestricht of Terra Tones, deze series zijn passend bij veel tijdloze trends en kunnen daardoor ook gedurende meerdere jaren als basis voor het (re)stylen van het interieur dienen.

Atlas-Concorde-tegels

Ook het Italiaanse Atlas Concorde is zo een dergelijke fabrikant die met de series Zone en het houtdecor Etic eveneens voor een basis zorgt die lang blijvend is en geschikt is voor tussentijdse wisselingen in interieurstijl. Meerdere varianten van donkere tinten zijn beschikbaar maar ook heldere kleuren die je hartslag zelfs een beetje verhogen. Maar niet alleen de kleur zelf is overtuigend, ook de structuur van het tegeloppervlak is vaak in verschillende afwerkingen te leveren waardoor de ruimte geheel individueel kan worden betegeld. Met dergelijke tegels kan de eigen fantasie dan ook volledig vrij worden gelaten bij het ontwerpen van de badkamer, de keuken of de woonkamer.

Indien de ietwat ruw afgewerkte tegel ook geschikt is voor buiten kunt u binnen en buiten zelfs met elkaar verbinden, wat zorgt voor een versterking van het ruimtelijke effect.

De slijtvastheid van tegels

Zoals in het begin vermeld is het, ten aanzien van de slijtvastheid van vloertegels ook van belang de juiste producten te kiezen bij de aankoop van een keramische tegel. Een aankoop waarbij het product niet aan dergelijke eisen voldoet zal gevolgen hebben voor de levensduur van de vloer en wordt kenbaar door slijtage plekken op veel belopen gedeeltes. Hierop letten bij de aankoop is dan ook van belang om teleurstellingen te voorkomen.

Een ander belangrijk onderdeel is de maatvastheid van de wand- en vloertegels. Indien deze teveel toleranties heeft dienen de voegen breder te worden, dit geeft niet alleen een minder fraai beeld geeft maar ook een erg onrustig oppervlak met vooral veel lijnen. Bij een gerectificeerde tegel is de maatvoering exact en identiek omdat deze na het productieproces op een vaste maat wordt gezaagd. Dit geeft de mogelijkheid voor het bijna tegen elkaar aan betegelen met minimale voegen en daarmee een sterker effect van één wand of vloer met een rustiger beeld.

Een kleine voeg is ook mogelijk met niet gezaagde tegels mits de maatvastheid niet teveel afwijkingen toelaat en deze ook gegarandeerd is. Er zijn veel zaken om op te letten bij het uitkiezen van mooie tegels voor de wand of vloer waar u ook enige tijd plezier van gaat hebben. Laat u daarom vooral adviseren over de technische aspecten en de vele mogelijkheden van de vaak uitgebreide collecties van de kwalitatief goede tegelfabrikanten. Sani-bouw ondersteunt u daarbij graag, neem dus gerust contact op met onze klantenservice of lees ons tegelblog voor tips, ideeën en advies over tegels.